Žravé řezy se smetanou a ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Náplň:
- 2 mandarinkové kompoty (po 310 g) nebo 2 jahodové kompoty (po 310 g)
- 200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 400 ml zakysané smetany
- 2 lžíce cukru krupice
- Želé:
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- šťáva z kompotů dolitá vodou do 750 ml vody
- 2 lžíce cukru
Postup Žravé řezy se smetanou a ovocem
Postup přípravy receptu
-
V míse ušleháme vajíčka s cukrem, nejdříve na střední, potom na vyšší rychlost. Hmota téměř zbělá a cukr se rozpustí. Do mouky zamícháme kypřící prášek, společně prosejeme a po lžičkách přidáváme do těsta. Poté přidáme citronovou kůru, znovu prošleháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Vrstva by měla být vysoká asi 1,5 cm. Pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
Náplň: ušleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Kompotované mandarinky scedíme a přimícháme je do hotové směsi. Směsí potřeme vychladlý piškot a dáme do lednice ztuhnout asi na 1 hodinu (než připravíme želé).
Želé: šťávu z kompotu smícháme s vodou, aby bylo tekutiny 750 ml. Přisypeme pudinkové prášky, přidáme 2 lžíce cukru a rozmícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu. Nejprve je směs mléčné barvy, postupně zprůhlední a je hodně hustá. Želé musí vychladnout, aby se jím mohla rovnoměrně polít vrstva smetany s mandarinkami. Poté necháme dezert vychladit v lednici. Podáváme vychlazené.