„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem
Recepty, PolévkySuroviny
- 1200 g bio karotky
- 1 l silného zeleninového vývaru (viz tipy a triky)
- 1 limetka
- 165 ml kokosového mléka
- 100 g plátků mandlí
- 2,5 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného zázvoru (nebo 1,5 lžičky čerstvě strouhaného)
Postup „Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem
Postup přípravy receptu
-
Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká (asi 2mm) kolečka – u silných částí půlkolečka.
Ve velkém hrnci rozehřejte 2 a ½ lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten.
Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15-20 minut, až mrkev změkne, ale není úplně rozvařená.
Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout.
Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Přidejte 2 lžičky sušeného zázvoru a důkladně promíchejte (pokud použijete čerstvý zázvor, zasmahněte ho společně s mrkví – tedy pokud nejste příznivcem hodně štiplavých chutí).
Doplňte polévku o 165 mililitrů kokosového mléka a pořádně vymíchejte v hladký krém.
Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.
Tipy a triky: Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť. Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve). Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná). Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.