„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem

Recepty, Polévky

Suroviny

1200 g bio karotky
1 l silného zeleninového vývaru (viz tipy a triky)
1 limetka
165 ml kokosového mléka
100 g plátků mandlí
2,5 lžíce olivového oleje
2 lžičky sušeného zázvoru (nebo 1,5 lžičky čerstvě strouhaného)

Postup přípravy receptu

  1. Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká (asi 2mm) kolečka – u silných částí půlkolečka.

  2. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 a ½ lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten.

  3. Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15-20 minut, až mrkev změkne, ale není úplně rozvařená.

  4. Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout.

  5. Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve.

  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

  7. Přidejte 2 lžičky sušeného zázvoru a důkladně promíchejte (pokud použijete čerstvý zázvor, zasmahněte ho společně s mrkví – tedy pokud nejste příznivcem hodně štiplavých chutí).

  8. Doplňte polévku o 165 mililitrů kokosového mléka a pořádně vymíchejte v hladký krém.

  9. Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.

  10. Tipy a triky: Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť. Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve). Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná). Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!