Zimní minestrone s krutony

Recepty, Polévky

Suroviny

2 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená nadrobno
1 střední brambora (nakrájená na kostičky)
100 g anglické slaniny (na kostičky)
2 velké mrkve (nakrájené na 1/4 plátky)
2 řapíky celeru nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku drceného
400 g krájených rajčat v konzervě
1 l zeleninového vývaru
2 lžičky sekané šalvěje (lístků)
400 g fazolí Cannellini nebo jiných drobných fazolí
hrst sekané hladkolisté petrželky
Na krutony:
4 krajíce bílého chleba (např. toustového)
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce bazalkového pesta

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozejhřejte olej a asi pět minut na něm do světle zlaté barvy opékejte cibuli a slaninu. Vsypte mrkev, řapíkatý celer, brambory a česnek. Dobře promíchejte a opékejte společně ještě pár minut.

  2. Přidejte rajčata, vývar a šalvěj. Přiveďte k varu a občas zamíchejte. Ztlumte a nechte částečně přiklopené bublat asi půl hodiny, zhruba v polovině vaření přidejte zelí. Nakonec přimíchejte scezené a propláchnuté fazole a petrželku, případně dosolte.

  3. Na krutony pokrájejte chleba na asi dvoucentimetrové kostičky. V široké zapékací nádobě je důkladně promíchejte se směsí oleje a pesta. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 min. do křupava.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!