Zelný salát s mrkví a semínky
Recepty, SalátySuroviny
- 250 g bílého zelí
- 50 g červeného zelí
- 1 střední mrkev
- 2 řapíky celeru
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- volitelné: ořechy a brusinky
- půl lžičky soli
- cibulku a petrželku na posyp
- Zálivka:
- 50 ml jablečného džusu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sirupu nebo medu
- 2 lžíce octu - vinný, rýžový nebo jablečný
Postup Zelný salát s mrkví a semínky
Postup přípravy receptu
-
Bílé zelí očistíme, nastrouháme do mísy, přidáme nastrouhané červené zelí. Přidáme očištěnou nastrouhanou mrkev a nakrájené řapíky celeru.
Do malé misky dáme džus olej, sirup, ocet, prošleháme zálivku metličkou a nalijeme k zelí. Necháme uležet v chladu alespoň hodinu. Není to nutné, ale je to lepší. Přidáme dle chuti semínka, nasekané ořechy nebo brusinky (spařené na sítku a propláchnuté studenou vodou), promícháme.
Jednotlivé porce posypeme cibulkou nebo petrželkou (omytou, okapanou a nasekanou) a můžeme podávat Hodí se i k bezmasým pokrmům jako např. knedlíky nebo noky s vejci, zapečené brambory apod., ale i k masu.