Zelný salát s mrkví a semínky

Recepty, Saláty

Suroviny

250 g bílého zelí
50 g červeného zelí
1 střední mrkev
2 řapíky celeru
2 lžíce slunečnicových semínek
volitelné: ořechy a brusinky
půl lžičky soli
cibulku a petrželku na posyp
Zálivka:
50 ml jablečného džusu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce sirupu nebo medu
2 lžíce octu - vinný, rýžový nebo jablečný

Postup přípravy receptu

  1. Bílé zelí očistíme, nastrouháme do mísy, přidáme nastrouhané červené zelí. Přidáme očištěnou nastrouhanou mrkev a nakrájené řapíky celeru.

  2. Do malé misky dáme džus olej, sirup, ocet, prošleháme zálivku metličkou a nalijeme k zelí. Necháme uležet v chladu alespoň hodinu. Není to nutné, ale je to lepší. Přidáme dle chuti semínka, nasekané ořechy nebo brusinky (spařené na sítku a propláchnuté studenou vodou), promícháme.

  3. Jednotlivé porce posypeme cibulkou nebo petrželkou (omytou, okapanou a nasekanou) a můžeme podávat Hodí se i k bezmasým pokrmům jako např. knedlíky nebo noky s vejci, zapečené brambory apod., ale i k masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!