Zeleninová žebírka
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 500 g vepřových žebírek
- sůl
- cca 1 lžíce kořenící směsi čubrica
- olej
- 1 mladá neloupaná cuketa
- 2 rajčata
- 1 menší pórek, nebo půlka
- 2 bílé papriky
- 2 stroužky česneku
Postup Zeleninová žebírka
Postup přípravy receptu
-
Žebírka nasolíme a dle chuti posypeme kořenící směsí čubrica. Remosku nebo pekáček vymažeme olejem nebo sádlem, naplníme na větší kusy pokrájenou očištěnou zeleninou, kterou také trošku posypeme kořenící směsi čubrica a buď dle chuti osolíme nebo zakapeme sójovou omáčkou.
Na zeleninu poskládáme připravená žebírka, která maličko pokapeme olejem, pekáč (nebo remosku) bez podlévání zaklopíme a pečeme cca 80 minut (v předehřáté troubě na 190 stupňů).
Poté odklopíme, zkontrolujeme zda není třeba podlít a přelít výpekem. Při pečení v remosce většinou není nutné vůbec podlévat, zelenina pustí šťávy dostatek i na přelití a dopékáme doměkka a dozlatova. V troubě dopékáme dozlatova a doměkka bez zakrytí a to si případné podlití snadno ohlídáme.
Podáváme s bramborami, noky nebo těstovinami, kdy vyndáme žebírka stranou (klidně již na talíře) a vařenou přílohu dle vlastního výběru smícháme se zeleninou a výpekem.