Žampiony na česneku s vejci

Recepty, Houby

Suroviny

250 g žampionů
50 g kvalitní slaniny (i uzené)
30-40 g másla
1 stroužek česneku (může být čerstvý i granulovaný)
pepř, sůl
drcený kmín
3 vejce
½ červené papriky
zelenina na obložení
parmezán, Grana Padano apod.

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné žampiony nakrájíme na půl centimetru silné plátky, slaninu na kostičky a červenou papriku na jemnější proužky. Na pánvi opečeme slaninu, pokud se z ní vypeče mnoho tuku, tak ho částečně slijeme (a použijeme na jiné vaření). Přidáme máslo, a když zpění, přidáme i pokrájené žampiony a opečeme je.

  2. Žampiony většinou nepustí moc šťávy, tak je po opečení trochu podlijeme vodou (asi ½-1 dl), osolíme a okořeníme pepřem, kmínem a česnekem. Pod pokličkou dusíme na malém plameni, až změknou, cca 15 minut (hlídáme, aby se nepřipálily). Pak už bez pokličky žampiony vydusíme a opékáme, až trochu zezlátnou. Teplotu malinko zvýšíme a stále mícháme.

  3. Pak žampiony shrneme hodně ke straně a na volné místo hodíme opéct nudličky papriky, přidáme vajíčka, osolíme a opepříme je podle chuti a umícháme řidší vaječinu.

  4. Podáváme jako večeři, na talíři servírujeme opečené houby a vajíčka s paprikovými proužky, hodně obložíme čerstvou zeleninou, můžeme ozdobit plátečky parmezánu (nebo Grana Padano apod.). Jako příloha se nejlépe hodí chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!