Jednoduché (nejen) přílohové dalamánky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

170 ml (g) vody
3 lžíce oleje
lžička soli
špetka pepře (možno vynechat)
lžička drceného kmínu
lžička cukru
70 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
70 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
150 g hladké mouky
8 g droždí
množství je na 5 dalamánků, kdo potřebuje více, vše zdvojnásobí

Postup přípravy receptu

  1. Množství surovin je celkem malé, proto se v pekárně těžko míchá. Dělala jsem klasicky, robotem ti, co s kynutým těstem moc zkušeností nemají, můžou nahlédnout do zdejšího Jak na výrobu kynutého těsta (odkaz v Poznámce).

  2. Vykynuté těsto lehce propracujeme, rozdělíme na 5 dílů a (pokud je třeba) na lehce pomoučeném stole vytvarujeme do bochánků - dalamánků. Uložíme je na plech, můžeme naříznout a necháme vykynout.

  3. Vykynuté potřeme vodou, můžeme sypnout celým kmínem nebo i hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!