Višně v cukru - Vareňje

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg vypeckovaných višní
1 kg cukru krupice nebo krystalu
rum - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Omyté višně odstopkujeme a vypeckujeme, dáme do kastrolu nebo hrnce, zasypeme cukrem a na mírném plameni povaříme po rozpuštění cukru cca 5 minut. Kdo chce (záleží na chuti každého a na druhu následného použití), může po odstavení do višní z ohně vmíchat rum dle chuti (cca 2 dl).

  2. Vareňje není nutné dále sterilovat, ale pokud jsme tomu naučení, postačí 5 minut od perlení vody v hrnci, kterému jsme vyložili dno utěrkou.

  3. Hotové horké vařené vareňje plníme do čistých suchých skleniček, které pevně zavřeme čistými víčky a otočíme dnem vzhůru. Necháme částečně zchladnout a otočíme zpět. Skladujeme na suchém temném místě a odebíráme dle potřeby.

  4. Používáme na dochucení čajů, grogu, palačinek, pohárů...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!