Vepřový jazyk na brusinkách

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

3 vepřové jazyky
1 kostka masoxu
100 ml vývaru z uvařených jazyků
100 ml dezertního vína
100 ml brusinkového kompotu
šťáva z 1 citronu
2 PL oleje
1/2 KL mletého pepře
4 PL sušených brusinek
2 silnější plátky másla

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové jazyky opláchneme a dáme nejlépe do papiňáku z kostkou masoxu a 3 dl vody od doby varu vařit na 20 minut.

  2. Mezitím si z brusinek, vína, citronové šťávy, oleje a pepře umícháme marinádu.

  3. Do 3/4 měkka uvařené jazyky zchladíme studenou vodou, sloupneme je a nakrájíme na širší plátky.

  4. Ty pak promícháme v připravené marinádě a necháme nejlépe v zavařovací sklenici, nebo nádobě s víkem v lednici marinovat přes noc (já jsem nechala 24 hodin).

  5. Druhý den si necháme rozehřát troubu, jazyky z marinády vytáhneme, dáme do zapékací mísy, proložíme kousky másla, přiklopíme víkem a na nejvyšším stupni necháme 10 minut propéct.

  6. Pak přilijeme marinádu, vývar z jazyků, sušené brusinky, promícháme, opět přiklopíme víkem a stále na nejvyšším stupni pečeme 15 minut.

  7. Poté troubu ubereme na minimum, víko odstraníme a 10 minut necháme dopéct. Pokud chceme mít šťávu pouze přírodní, můžeme ihned podávat. Budeme-li chtít šťávu jemnější, můžeme si ve smetaně rozmíchat hladkou mouku, šťávu z jazyků přelít do menšího kastrůlku, přivést ji k varu, vlít smetanu a na mírném plameni 10 minut provařit. Jako příloha se hodí: různě upravené noky, špecle, knedlík, mohla by být i rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!