Vepřový bok s vůní citronu, česneku a tymiánu

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

přes 3/4 kg vepřového boku s kostí (ale klidně i bez)
2 slabší polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu
citronová kůra ze 2 větších citronů (popř. 4 menších)
4 stroužky česneku
1,5-2 polévkové lžíce oleje
sůl
pepř
drcený kmín podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Večer předem jsem si bůček omyla, osušila a do kůže jsem udělala ve zhruba centimetrovém rozmezí zářezy.

  2. V misce jsem si smíchala 1 polévkovou lžíci tymiánových listů, kůru z 1 velkého citronu (popř. 2 malých), prolisovaný česnek a olej. Zbylý tymián a kůra budou využity při pečení.

  3. Maso jsem ze všech stran osolila, opepřila a posypala kmínem. Sůl, pepř a kmín jsem se snažila vetřít i do zářezů. Totéž jsem udělala se směsí. Jednoduše rukama jsem celý kus potřela a aby maso pořádně chytlo chuť, vetřela jsem směs i do zářezů. Takto jsem nechala maso odpočívat přes noc (cca 12 hodin) v plastové krabičce v lednici.

  4. Druhý den jsem si zapnula troubu na 220°C. Bůček jsem dala do pekáčku, podlila trochou vody (v podstatě jsem vypláchla nádobu, v níž jsem jej nechala v noci odpočívat) a na půl hodiny dala nepřikrytý do trouby. Poté jsem teplotu snížila na 190-200°C, přikryla pekáč víkem a za občasného podlévání vodou a přelévání výpekem jsem jej v troubě nechala péct cca hodinu a 3/4.

  5. Nakonec jsem teplotu snížila na 160°C, sundala víko, vrch bůčku jsem posypala zbylou citronovou kůrou a lžící čerstvého tymiánu a nechala péct 30-45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!