Vepřové slezinky na smetaně

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

500 g vepřových slezinek (cca 4-5 ks)
200 g zauzené slaniny
1 cibule
2 bobkové listy
1 kostka masového bujónu - lze vynechat
1 kl drceného kmínu
1 kl sušené majoránky
1 pl hladké mouky
200 ml smetany na vaření
citronová šťáva - kdo má rád
sůl
mletý pepř na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové slezinky opláchneme, očistíme od zbytku bílé provazovité bránice a slezinu nakrájíme na centimetrové proužky.

  2. Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a slaninu na menší kostičky.

  3. Do rozehřátého hrnce dáme na 2 minuty orestovat slaninu, přidáme cibuli společně s bobkovým listem a necháme osmahnout do světle zlaté barvy.

  4. Pak přidáme nakrájené slezinky, drcený kmín, zamícháme a na mírném plameni dusíme pod pokličkou ve vlastní šťávě 20 minut. Občas promícháme a podle potřeby po troškách doplníme tekutinu (té opravdu jen trochu, slezinky se musí dusit, ne vařit).

  5. Po 20 minutách do podušených slezinek vlijeme ve smetaně rozmíchanou mouku, přidáme rozdrobený bujón a za častého promíchání ode dna provařujeme 15-20 minut.

  6. V závěru okořeníme ve dlani rozemnutou majoránkou, dle potřeby dochutíme a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, knedlík, brambory, těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!