Vepřové po štýrsku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

zelenina na vývar (cca 1,5 l vývaru - mrkev, petržel, celer, cibule...)
- pokud není čas, použiji zeleninový bujon v kostce
500 g vepřového masa (plecko, pečeně, ale i kýta nebo krkovička)
500 g brambor
150 g kapusty
100 g mrkve
100 g celeru
1 střední cibule
50 g anglické slaniny
šťáva z poloviny citronu (nebo 1 lžíce octa)
hladká mouka na zahuštění
divoké koření (1 větší lístek bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře)
1 šálek smetany na zjemnění (nemusí být)
sůl
pepř
olej (nebo sádlo)

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme zeleninový vývar, osolíme, vybereme zeleninu a dáme stranou. Pokud nemáme čas, můžeme použít bujón v kostce. Pak začínáme od 2. kroku.

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Kapustu, mrkev, celer na duličky, cibuli na drobno, brambory na čtvrtky. Slaninu nakrájíme na malé kostky, maso na kostky cca 3÷5cm.

  3. V kastrólu na troše oleje osmahneme slaninu, na které potom osmahneme cibulku. Cibulku smažíme dozlatova. Přidáme maso, osolíme a necháme zatáhnout. Opékáme za stálého míchání, dokud nepustí šťávu. Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené (trocha vývaru nám zbude). Přidáme divoké koření a dusíme do poloměkka (cca 20 minut).

  4. Mezitím na oleji nebo na sádle připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Samozřejmě můžeme použít hotovou světlou jíšku, případně jen předem namočenou mouku.

  5. Z napůl uvařeného masa vyjmeme divoké koření. Přidáme pokrájenou zeleninu, zalijeme zbytkem vývaru, promícháme a dusíme dalších cca 15 minut, dokud není zelenina, zejména brambory, skoro hotové.

  6. Ochutíme šťávou z citronu a zahustíme jíškou nebo moukou. Mouku, ale i jíšku, provaříme dalších cca 5 minut.

  7. Pokud chceme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem, případně dokyselíme citronem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!