Vepřové po řecku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové krkovice (plecko, kýta)
2 lžíce směsi koření na vepřové maso (dovoz Řecko)
(oregano, římský kmín, hřebíček, sušený česnek, sušená cibule)
1 kelímek sladké smetany na vaření 12%
olivový olej
hladká mouka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso si nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. Kostky masa posypeme směsí koření (poměr surovin není znám – tajemství výrobce) osolíme a zalijeme asi 1 dl olivového oleje a dobře promneme, tak aby bylo maso pokryto směsí koření oleje a soli. Maso necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne.

  2. Kostky masa orestujeme na pánvičce, aby se maso zatáhlo, a necháme ho opékat do zlatavé barvy – často mícháme, aby se maso nespálilo.

  3. Po opečení přendáme do hrnce a podlijeme trochou vody, tak aby maso bylo ponořeno jen do poloviny. Dusíme pod pokličkou, dokud maso není krásně měkké (doba dle druhu použitého masa).

  4. Jakmile je maso měkké tak přidáme kelímek sladké smetany, ve které rozmícháme 1 lžíci hladké mouky. Dobře promícháme a necháme provařit cca 10 – 15 minut. Na závěr velmi voňavou omáčku dle chuti a potřeby dosolíme. Podáváme s bramborem vařeným ve slupce nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!