Vepřové plátky podle Petra Voka

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřové kýty nebo pečeně
1 cibule
sůl
asi 5 kuliček nového koření
1 lžíce hladké mouky
citrón
50 ml bílého vína
40 g libovější slaniny
2 lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. V hrnci rozehřejeme sádlo, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji opéct dorůžova. K cibuli pak přidáme plátky masa a z obou stran je rychle osmahneme.

  2. Opečené maso zalijeme šálkem horké vody, přidáme kuličky nového koření a necháme pod pokličkou dusit doměkka.

  3. Měkké plátky vyndáme z hrnce a odložíme do tepla. Všechnu tekutinu zbylou v hrnci vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a omáčku necháme dobře provařit. Ke konci vaření omáčku dochutíme citrónovou šťávou (stačí 1 lžíce), zalijeme vínem a do omáčky vrátíme prohřát plátky masa.

  4. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na pánvičce jí necháme opéct na zlatavé škvarečky. Pak škvarečky vmícháme do omáčky. Podáváme s rýží nebo bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!