Vepřové na česneku a balsamico

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové kýty či plece
20 stroužků česneku
10 malých bobkových listů
sůl
mletý pepř
2 lžíce sádla nebo oleje
2 lžíce třtinového cukru (lze použít i bílý)
200 ml balsamicového octa
500 ml vývaru nebo horké vody s 1 masoxem
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme a rozdělíme na 20 menších kusů.

  2. Do každého kousku uděláme dva zářezy špičkou nože a prošpikujeme celými stroužky česneku, k jednomu vždy vložíme i 1 malý bobkový list. Maso osolíme, opepříme.

  3. Na rozpáleném sádle opečeme kousky masa tak, aby chytly ze všech stran barvu, poté oheň ztlumíme, nasypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat.

  4. Pak maso zalijeme balsamicem. Necháme 1-2 min. odpařit a podlijeme vývarem do 2/3 masa.

  5. Maso dusíme doměkka, průběžně podléváme zbytkem vývaru.

  6. Měkké maso vyjmeme, omáčku varem zredukujeme a nakonec vložíme máslo pro zjemnění a zahuštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!