Vepřové droby ve smetanové omáčce

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

2 ks vepřového srdce
2 ks vepřového jazyku
2 ks vepřových ledvinek
2 větší cibule
bobkový list
nové koření
1/4 bulvy celeru
1 střední mrkev
1 střední petržel
400 ml smetany ke šlehání 33%
sůl
pepř
vepřové sádlo
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Všechny vepřové droby dobře propereme ve vodě. Srdce zbavíme vrchní tučnější části a nakrájíme na kostičky. Jazyky ostrým nožem zbavíme vrchní blány a nakrájíme také na kostičky. Ledvinky zbavíme močovodů, dobře očistíme a nakrájíme na nudličky.

  2. Do většího hrnce si dáme lžíci vepřového sádla a po rozpálení do něj vložíme na hrubo nakrájené cibule, nastrouhanou kořenovou zeleninu, bobkový list a nové koření. Lehce společně opečeme a poté přidáme nakrájené droby. Osolíme, opepříme a zalijeme po vrch drobů horkou vodou. Směs z drobů dobře promícháme s orestovanou zeleninou a dusíme pod pokličkou do změknutí. Dusíme bez dolévání tekutin. Jakmile jsou vepřové droby měkké tak v hrnci zůstane minimum silného vývarů.

  3. Vývar slijeme a droby dáme bokem. Pro zjemnění vývar ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Jde to velmi dobře neboť všechna zelenina je zcela rozvařena skoro na kaši. Rozmixovaný vývar vrátíme do hrnce a přilijeme všechnu smetanu.

  4. Smetanu dobře smícháme s vývarem a necháme ji asi 3 minuty projít varem. Omáčka se nám smetanou krásně zahustí a vrátíme do ní vepřové droby. Zjemníme oříškem másla. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory nebo houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!