Housky z jednoho pramene III.

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.

  2. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého uděláme bulku a po 10 minutách odpočinku bulku rozválením protáhneme v šišku, tu svrchu zploštíme a kartou nebo nožem nařízneme tři prameny.

  3. Je-li třeba, prameny lehce povytáneme do délky a spleteme klasický cop. Není třeba se obávat hran na pramenech (které vzniknou krájením), kynutím se téměř ztratí.

  4. Všechny upletené housky necháme na plechu dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!