Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a opečenými brambory

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Vepřová panenka
1/2 mrkve nebo 1 malou
kousek celeru
kousek petržele
menší cibule
2 lžíce povidel
2 dcl červené víno
8 dkg sušených švestek
masový vývar nebo půl kostky bujonu
sůl
pepř
grilovací koření
4 dkg mandlí loupaných nebo lupínků
bobkový list
nové koření
celý pepř
olivový olej
Brambory
olivový olej
tymián
grilovací koření nebo koření Americké brambory

Postup přípravy receptu

  1. Panenku nakrájíme na 2,5-3 cm široké plátky, dlaní rozplácneme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, pokápneme oliv. olejem a necháme chvíli stát, pak prudce opečeme na pánvi na trošce oliv. oleje z každé strany asi 2 min. Vyndáme z pánve a osmahneme na ní nastrouhanou mrkev, celer, petržel a nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kul. pepře, pak povidla a nakrájené švestky. Zalijeme červeným vínem, necháme odpařit, přilijeme vývar a nakrájené mandle, provaříme. Přidala jsem ještě šťávu z půlky pomeranče, to už dochutíme podle sebe, jestli sladší nebo kyselejší. Pak rozmixujeme tyčovým mixerem. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, promícháme v míse se solí, tymiánem, gril. kořením a oliv. olejem- asi 2 lžíce. Rozprostřeme na plech vyložený peč. papírem, zakryjeme alobálem, strčíme do rozehřáté trouby na 200 st. Když jsou brambory měkké, odstraníme alobal a necháme dopéct do růžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!