Makový koláč s ovocem a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g mouky (pšeničné, žitné, celozrnné – jaké chcete)
3 lžíce holandského kakaa
3 lžičky kypřícího prášku
120 g mletého máku
180 g cukru (nebo prostě kolik chcete, já vždy těsto ochutnávám, protože můj odhad mě již několikrát zradil)
120 g rozpuštěného másla
1 řecký bílý jogurt
3 ks vajec
ovoce (já použila zmražené borůvky, maliny a jahody a mohu doporučit)
Drobenka:
50 g sušenek (např. karamelové ke kávě, Bebe, Club…)
75 g změklého másla
ovesné vločky

Postup přípravy receptu

  1. Začneme drobenkou: sušenky rozdrobíme v ruce nebo použijeme kuchyňský robot. Přidáme máslo a vloček tak akorát, aby vznikla sypká drobenka. Pokud se Vám zdají sušenky málo sladké, můžete ještě směs přisladit – např. javorovým sirupem. Drobenku odložíme.

  2. Na těsto v míse promísíme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo (trochu zchladlé), vejce a jogurt. Směs promícháme, měla by vzniknout hustá hmota, kterou urovnáme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy. Navrch rozložíme ovoce a koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby na 160ºC, dokud drobenka nezezlátne a těsto se neupeče (trik se špejlí to jistí) – asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!