Velikonoční kváskové dalamánky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

30 g krmeného kvásku
150 g žitné mouky
150 g vody
– rozmícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme kvasit v teplé místnosti asi 12 hodin
Dále:
170 g vody
150 g hladké mouky
200 g špaldové mouky
2 lžičky soli
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny a uhněteme příjemně měkké těsto. Necháme ho vykynout – není třeba na dvojnásobek velikosti, stačí, když se objem těsta zvětší asi o 50%.

  2. Vykynuté těsto na vále prohněteme, pokud je třeba, opatrně přitom podsypeme trochou mouky a rozdělíme na díly. Měla jsem 4 větší, příště bych udělala 6 menších. Ale hezké by asi byly i dva malinké chleby, tvarované jako vejce – pokud chcete dělat na Velikonoce.

  3. Jinak je samozřejmě možné tvarovat podle vlastní fantazie, těsto téměř nelepí a je příjemně tvárné. Udělala jsem malinko delší bulky, z jedné strany zašpičatělé a nechala v teple nakynout.

  4. Dalamánky kynuly téměř před očima. Těsně před pečením jsem vajíčka“ potřela vodou, přes přiloženou šablonu moukou poprášila (motiv sněženky) a v závěru dalamánky z boku nařízla a dala upéct do dobře vyhřáté trouby (250°C,10 min, snížit na nižší teplotu a dopéct – asi 15 min, 220°C).

  5. Pekla jsem je jako chleba, do křupavé, tvrdší kůrky. Pokud bych příště plánovala dalamánky chystat vodorovně proříznuté a naplněné jako bagety, bylo by třeba péct je kratší dobu. Takhle jsme měli čtyři maličkaté chleby, které jsem krájela na krajíčky.

  6. Kůrka je křupavá, nahořklá. Střída trochu žvýkavá, velice tmavá, vonící kmínem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!