Veganská houbová omáčka

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

cca 300-350 g čerstvých hub - sušené před přípravou jídla namočte asi na hodinu do vody
50 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo cca 3 lžíce oleje
3 lžíce hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru, případně vody, ve které se máčely houby s odpovídajícím množstvím zeleninového bujonu (doporučuji sypký Alnatura)
1 velká najemno nakrájená cibule
kmín (já mám rádá HODNĚ)
200 g silken tofu (ev. je možné nahradit soj. smetanou, ale konzistence a chuť bude trochu jiná)
šťáva z 1 citronu
1/2 lžičky hořčice
další olej
bílý pepř
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Houby nakrájejte/nalámejte na menší kousky, namočte na hodinu do vody, poté slijte (vodu si nechte, viz ingredience) a nechte okapat na cedníku.

  2. V hrnci rozehřejte Alsan, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Po chviličce opékání mouky (nesmí zhnědnout) zalijte vývarem a na mírném ohni vařte asi půl hodiny (či po dobu přípravy hub).

  3. V jiném hrnci či větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova (asi 8 minut). Přidejte kmín a houby a pod pokličkou poduste 10 minut.

  4. Přidejte základ z jíšky a opět na mírném plameni vařte asi další čtvrthodinu.

  5. Mezitím si připravte silken tofu - nadrobte ho do misky, přidejte šťávu z citronu, hořčici, trochu oleje, příp. i umeocta. Vše rozmixujte do hladka.

  6. Krém vmíchejte do omáčky, dochuťte octem, pepřem a solí.

  7. Před podáváním posypte nekadeřavou petrželí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!