Valentýnské srdce

Recepty, Dorty

Suroviny

200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
200 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy
1 lžíce instantní kávy
170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
200 g přírodního cukru typu Muscovado
200 g přírodního krupicového cukru
25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
3 středně velká vejce
75 ml (5 lžic) podmáslí
Na polevu:
200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
280 ml smetany ke šlehání
2 lžíce přírodního krupicového cukru
Na zdobení:
fondán
cukrářské barvivo
cukrářské perličky

Postup přípravy receptu

  1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.

  2. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

  3. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs.

  4. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli;neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno.

  5. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

  6. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka.

  7. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem. Dejte od ledničky aspoň na 1 hodinu. A pak zdobte fondánem a perlama podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!