Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

oblíbený domácí chléb v sáčku, cca 500 g
nebo těsto na chleba podle osvědčeného receptu
asi 300-400 g uzeného masa
2-4 uzené klobásy
světlé pivo podle potřeby (na zadělání těsta)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto ze sáčku na domácí chléb zpracujeme podle návodu na obalu (nebo použijeme nějaký jiný osvědčený recept na chléb pro domácí pekárnu). Pravý plecovník se vždy zadělává pivem!!! Ale to je na každém, jestli to tak udělá. Dále je potřeba uvařit uzené maso, to je dobré udělat den předem (pokud nám do ledničky chodí škodná, uvaříme uzeného raději více). Moravské uzené není potřeba předvářet, ale bývá moc libové a suché. Klobásy použijeme neseschlé, měkké, aby pak šly krajíce chleba dobře krájet.

  2. Po vykynutí těsto rozválíme asi na tloušťku 1/2 cm a do šířky asi 20 cm. Nakrájíme moravské uzené (vařený domácí uzený bůček, krkovici) na větší hranoly a pokryjeme jimi podélně celé rozválené těsto, kromě okrajů. Na zbylá místa ještě položíme dobré uzené klobásy. Potom vše srolujeme, uzavřeme a necháme ještě asi 10 minut kynout.

  3. Pečeme v troubě dozlatova, teplota a čas podle návodu nebo receptu na chleba (a také podle zkušeností s troubou). Upečený plecovník při poklepu na spodní plochu má znít dutě, pak je upečený. Necháme vychladnout, pak krájíme krajíčky. Dle zvyklostí se odkrojená patka zprvu nechává a přiklopí se s ní načatý zbytek bochníku chleba. Nejlépe chutná s kyselými okurkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!