Černobílý dort
Recepty, DortySuroviny
- Čokoládový dort:
- 5 vajec
- 300 g pískového cukru
- 10 lžic horké vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- Ořechový dort:
- 2,5 dcl polohrubé mouky
- 1 dcl cukru
- 1 dcl mléka
- 1 malá vaničková majolka
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 hrst mletých ořechů
- l vanilkový cukr
- Další suroviny:
- Hera
- strouhanka
- meruňková marmeláda nebo višňová marmeláda
- krém dle vlastní chuti
- 2 čokolády na vaření
- 1 čokoládová poleva v sáčku
- 1 kostka hotového bílého marcipánu
- oloupané mandle
- 6 dkg tuku omega
Postup Černobílý dort
Postup přípravy receptu
-
ČOKO-dort: Žloutky si ušleháme s cukrem, přilijeme 5 lžic vody a vyšleháme. Dodáme zbytek vody a vyšleháme do pěny.
Potom lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakao a nakonec sníh z bílků.
Těsto dáme do dobře vymazané (Herou) a vysypané (strouhankou) dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20 min. Pak teplotu ztlumíme na 180°C a dopečeme.
Po zchladnutí dort rozkrojíme a plníme meruňkovou nebo višňovou marmeládou.
Ořechový dort: všechny ingredience dáme do jedné mísy a vyšleháme spolu v hladkou hmotu. Tu pak nalijeme do menšího kastrůlku, který pečlivě vymažeme herou a vysypeme strouhankou. Po upečení a vyklopení dort necháme zchladnout.
Korpus rozkrojíme a naplníme krémem ořechovým nebo čokoládovým (podle své chuti).
Další postup: oba korpusy potřeme vydatně rozpuštěnou čokoládou na vaření smíchanou se ztuženým pokrmovým tukem Omega a posadíme na sebe. Z bílého marcipánu podle své šikovnosti vytvarujeme co umíme, ostatní hmotu rozválíme přes mikrotenový sáček a potáhneme jí vrchní plochu dortu.
Ze zbytku vypichujeme různé tvary. Na ně pak zdobící čokoládovou polevou napíšeme věk, ozdobíme bílými mandlemi, atd.