Tutmanik (bulharský koláč)
Recepty, PředkrmySuroviny
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- půl lžičky soli
- 30 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 170 g tuku
- 250 g tvrdého sýra (nejlépe balkánského)
- 60 g másla
- 5 lžic strouhanky
Postup Tutmanik (bulharský koláč)
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme rozdrobené droždí se špetkou soli a cukru.
Přilijeme mléko, přidáme vejce a přisypeme mouku v takovém množství, aby vzniklo měkké těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a vytvoříme placky o tloušce asi 2 mm. Namažeme je rozměklým tukem a posypeme strouhaným sýrem.
Těsto přeložíme na polovinu nebo zavineme do ruličky a položíme na vymaštěný plech. Všechny bochánky natřeme rozpuštěným máslem smíchaným se strouhankou.
Vložíme do horké trouby a pečeme při 230°C dozlatova.