Třísurovinový koláč s karamelizovanými hruškami, s kiwi a kaki

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
250 g tučného tvarohu
250 g másla
100 g kiwi džemu
750 g hrušek
2 kaki
3 kiwi žlutá
cukr podle sladkosti hrušek
na špičku lžičky skořice (nemusí být)
150 g krystalového cukru
25 ml vody
150 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, tvaroh a změklé máslo dáme do robotu, zapneme na první stupeň a necháme míchat, až je těsto krásně hladké. Vyklopíme na vál, ještě trochu rukama zpracujeme, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout, aspoň 2 hodiny.

  2. Mezitím očistíme hrušky, vykrojíme jádřinec se stopkou, nakrájíme na osminky a dáme do misky s vodou a trochou citronové šťávy. Kiwi a kaki oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  3. Pokud máme hrušky tvrdé, jako jsem měla já, dáme na chvíli vařit do trochy vody se špetkou skořice a popřípadě vodu i osladíme. Záleží jak sladké máme hrušky. Vaříme než hrušky trochu změknou, vodu slijeme a hrušky osušíme.

  4. Odpočaté těsto vyválíme na ½ cm placku (mezi potravinovou folií) a pomocí válečku přeneseme do pečící formy. Potřeme celou plochu kiwi džemem.

  5. Do menšího kastrolku dáme cukr vodu a bez míchání vaříme. Cukr se pomalu začne měnit na karamel. Přidáme máslo, promícháme vařečkou a přidáme povařené a suché hrušky. Mícháme, dokud se hrušky neobalí karamelem. Stáhneme z plotny, chvíli počkáme a naskládáme na 1 třetinu koláče. Druhé dvě třetiny vyskládáme kaki a kiwi. Pokud nám zbyla trocha karamelu, pokapeme i kaki a kiwi.

  6. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 C° a pečeme tak 30-35 minut, až krásně těsto zezlátne. Upečené necháme pořádně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!