Třešňový dort s tvarohovo - smetanovým krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
3 ks vajec
100 g cukru moučka
špetka soli
1 vanilkový cukr
2 lžíce horké vody
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3 lžíce holandského kakaa
3 ks zralých banánů
Krém:
250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany na šlehání 33%
1 ztužovač šlehačky
50 g másla
1 pudink Olé vanilkový (bez vaření),
150 ml mléka
1 vanilkový cukr,
moučkový cukr dle chuti
50 g čokolády na vaření
Třešňová směs:
300 g čerstvých třešní
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové šťávy
3 lžíce třešňového likéru
1 lžička solamylu
50 ml vody na podlití
1 lžička želatiny
mléko a třešňový likér na pokapání korpusu.

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C. Banány nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakao s trochou mouky. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukry, sůl, horkou vodu a šleháme do husté pěny. Poté vmícháme banány a prošleháme. Jako další vsypeme moučnou směs, vše pečlivě rozšleháme a nakonec vmícháme kakao.

  2. Těsto vlijeme do připravené formy, rozhrneme ho do stran a dáme do vyhřáté trouby. Po pěti minutách troubu ztlumíme na 170°C a pečeme 50 - 55 minut - dle typu trouby. Hotový korpus necháme vychladnout.

  3. Krém: Pudink Olé si rozšleháme ve 150 ml mléka. Smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem, rozmíchaným s trochou moučkového cukru. Část šlehačky můžeme dát stranou na ozdobu dortu. Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle.

  4. Máslo pokojové teploty dáme do mísy, přidáme cukry a šleháme do pěny. Pak přidáme po částech tvaroh, pudink Olé a dobře rozšleháme. Nakonec pomalu vmícháme ušlehanou smetanu a nastrouhanou čokoládu. Krém dáme do chladničky.

  5. Třešňová směs: Třešně nožem rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do kastrolku. Přidáme vanil. cukr, vodu, citron. šťávu, cukr dle chuti a pomalu jvše ohříváme k bodu varu. Poté přidáme solamyl a želatinu rozmíchané v trošce vody. Necháme pár minut přejít pomalým varem, přidáme třešňový likér a směs dáme vychladnout.

  6. Vychladlý korpus prokrojíme, pokapeme směsí mléka a potřeme silnější vrstvou krému. Na krém dáme třetinu třešňové směsi a přiklopíme zbylým korpusem. Horní korpus také pokapeme ochuceným mlékem a pomažeme krémem - část krému nám musí zbýt na ozdobu. Krémem potřeme i boky korpusu.

  7. Ze zbylého krému uděláme na horním okraji korpusu ozdobný lem (aby nám třešňová směs nestékala). Zbylé třešně opatrně poklademe na vršek korpusu - třešňová směs by neměla být úplně studená (ztuhlá) a dort uložíme do chladna.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!