Kuřecí roláda s játrovou náplní, na vánoční svátky jak dělaná

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 větší kuře
350 g mletého věpřového masa
250 g kuřecích jater (kachní)
1 žemle (namočená v mléce)
2 vejce
sůl
pepř
1-2 tlučené kuličky nového koření
1 stroužek česneku
pár mandlí
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Kuře vykostíme a upravíme na plát nebo si koupíme již vykostěný plát masa. Na osolený plát položíme náplň, ze které jsme vytvořili šišku, a stočíme ho do rolády. Pro usnadnění lze náplň v požadovaném tvaru lehce zmrazit, aby byla pevná - roládu pak lépe zatočíme. Upevníme jehlami nebo párátky či převážeme nití. Posolíme a upečeme do zlatova - nedáváme do příliš vyhřáté trouby, aby maso nepopraskalo. Dlouhou roládu lze péci na koláčovém plechu, podloženou alobalem. Máslo na pečení není třeba, stačí podlít, nebo jen malý kousek.

  2. Roládu lze připravit předem a zmrazit. Na Boží hod nebo na Štěpána maso jen vyndáme z mrazáku a upečeme. Pokud zbyde, máme pikantní součást studené večeře.

  3. Nádivka: žemli namočíme do mléka, rozmělníme a smícháme s mletým masem a naškrabanými nebo umletými játry. Přidáme vejce, koření, utřený česnek, kostičky slaniny a sekané mandle, osolíme a případně zahustíme strouhankou. Náplň, která se nám nevejde do kuřete, upečeme zvlášť.

  4. Podáváme teplé s bramborovou přílohou nebo studené s chlebem a brusinkami či cumberlandskou omáčkou (120 g brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, 1 lžíce pomerančové a citrónové šťávy, 1 lžíce červeného vína, citrónová nebo pomerančová kůra, hořčice, zázvor, worchestr). Hodí se i jemný bramborový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!