Brambory s pikantním klobásovým bešamelem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1 kg brambor uvařených ve slupce a nakrájených na kolečka
2 cukety nakrájené na kolečka
čerstvá bazalka
100 g blaťackého zlata na zapečení
sůl
Na bešamel:
Kousek másla
1-2 polévkové lžíce hladké mouky
250 ml mléka
150 g tvrdého sýru
2 pikantní paprikové klobásy
sklenka pečených rajčat (viz. pozn.) nebo Ljutěnice
2 polévkové lžíce harissy podle chuti
1 cibule
2 stroužky česneku
2 kávové lžičky sladké papriky
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si na pánvi zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, k ní přidáme nahrubo nastrouhané klobásy a orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme sklenkou pečených rajčat. Vmícháme harissu, dáme posekaný česnek, osolíme a trochu podlijeme. Dusíme 10 minut.

  2. Poté směs přendáme do misky a na stejné pánvi rozpustíme máslo. Přisypeme mouku, upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, osolíme a rozmícháme tak, aby se netvořily hrudky. Vmícháme nastrouhaný sýr a necháme zcela rozehřát. K bešamelu přidáme zpět klobásovou směs a promícháme.

  3. Polovinu brambor a cuket naskládáme na dno pekáče, posolíme a posypeme posekanou bazalkou. Na to rozetřeme polovinu směsi a opakujeme vrstvu brambor a cukety. Vrchní vrstvou by měla být směs. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a 15 minut zapékáme. Nakonec posypeme blaťáckým zlatem a zapečeme do růžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!