Tmavé sádlové paličky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
- vše smícháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu kynout
Dále:
260 g pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g vody
35 g měkkého sádla
110 g hladké mouky
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Zároveň s umícháním omládku všechnu celozrnnou mouku smícháme se zbylou recepturní vodou (200 g) a necháme proběhnout autolýzu - částečky mouky zbobtnají, měknou a také se lépe vyvíjí lepek.

  2. K vykynutému omládku přidáme namočenou mouku a zbytek všech surovin, uhněteme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 kousků, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na paličku. Všechny paličky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme před pečením znovu vykynout.

  4. Chvíli před vsazením do trouby paličky opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, sypneme celým kmínem a hrubou solí, necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!