Tmavé lněné rohlíky s kyškou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na omládek:
150 ml teplé vody
lžičku sladěnky
15 g droždí
180 g hladké mouky
– jen umícháme a necháme kynout asi 45-60 min
Přidáme:
200 ml husté kyšky
lžičku cukru
30 g oleje
3 lžíce lněného semínka
2 rovné lžičky soli
80 g žitné celozrnné mouky jemné
80 g pšeničné celozrnné mouky
230-250 g hladké mouky
(každá kyška je hustá jinak, hladkou mouku můžete přisypat postupně, podle potřeby)
možno přidat i špetku drceného kmínu pro vůni

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme dobře vykynout (asi hodinu).

  2. Hotové propracujeme, rozdělíme na kousky (8 obrrohlíků nebo 14-16 menších), z každého uděláme bulku a necháme asi 10 min odpočinout.

  3. Pak uděláme rohlíky, které necháme na plechu v teple a pokud možno i vlhku nakynout. Pak je potřeme vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!