Tiramisu od Mňamňoule

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g mascarpone
3 žloutky
60 g třtinového cukru
250 ml smetany na šlehání
150 ml silné kávy
velký panák Amaretta, či tmavého rumu
kakao na posypání
semínka z vanilkového lusku, či vanilkový extrakt
200 g cukrářských piškotů obalených v cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodní lázni mícháme žloutky s cukrem, dokud nevznikne světlý krém. Krém mícháme nad vodní lázní alespoň dalších 8 minut, aby se prohřál. Jde zejména o to, aby byly žloutky pasterované, ale nechceme je uvařené, je proto nutné míchat. Po 8 minutách odstavíme z ohně a necháme vychladnout do pokojové teploty. Do žloutkového krému přidáme mascarpone, vanilková semínka či pár kapek extraktu. Vše vyšleháme, dokud se ingredience nespojí. Nyní dáme tuto směs vychladit do lednice. Ve vedlejší míse ušleháme smetanu do pevného stavu (můžete použít i ztužovač smetany, pokud chcete). Poté propojíme vyšlehanou smetanu s mascarpone směsí, která již musí být vychladlá!

  2. Máme připravený krém. Dalším krokem bude smíchání kávy s Amaretem či rumem. Tuto směs dáme do misky a namáčíme do ní piškoty (pouze krátce, aby se v ruce nerozpadly). Můžeme se pustit do vrstvení. Namočené piškoty vrstvíme do nádoby, kterou jsme zvolili (může to být sklenice, zavařovačka, dortová forma, chlebová, vlastně cokoli). Dno nádoby proložíme vrstvou namočených piškotů a dáme na ně první polovinu krému. Opět dáme vrstvu namočených piškotů a na ně vrstvu krému. Takto to necháme vychladit alespoň 2 hodiny, klidně do druhého dne. Než budete servírovat, posypte kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!