Fazolovo-dýňová voňavá polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

2 plechovky tmavých fazolí (každá po cca 420 g), propláchnutých a okapaných
1 plechovka drcených rajčat (cca 420 g)
cca 450 g dýňového pyré
1 středně velká červená cibule (pokrájená na kousky, můžete použít i žlutou)
2 stroužky drceného česneku
cca 100 ml oleje
cca 4 hrnky zeleninového vývaru (téměř litr), lepší je mít ho teplý
1 lžíce drceného římského kmínu
1 lžička soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého nového koření (utloukla jsem 4 celé kuličky v hmoždíři)
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
3 lžíce balsamico octa
chilli papričky či Cayenský pepř (kdo má rád ostřejší)
Na ozdobu:
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce nasucho opražených dýňových semínek

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si stolní mixer a pokud ho nemáte, tak ruční mixer. V hrnci (kde budete později vařit polévku) si rozehřejte olej a přidejte do něj cibuli, římský kmín, skořici, nové koření a nakonec i česnek, opékejte na mírném plameni pomalu, asi tak 3 minuty do světle hněda. Osolte.

  2. Do mixeru dejte fazole, drcená rajčata a polovičku vývaru a umixujte. Vlijte umixovanou fazolovo-tomatovou směs do hrnce na opečenou kořeněnou cibuli, přilijte zbytek vývaru a dýňového pyré. Vařte nepřikryté do zhoustnutí cca 45 minut za častějšího míchání, vařečkou oddělujte ode dna hustou usazující se hmotu.

  3. Po vypnutí sporáku ještě vlijte balsamico ocet, případně cayenský pepř a promíchejte. Na talířích servírujte se lžičkou zakysané smetany a posypte jednotlivé porce na sucho opraženými dýňovými semínky.

  4. Je to velmi hustá fazolovo-dýňová voňavá polévka plná chutí pro chladné podzimní dny. Skořice s římským kmínem (nezaměňovat s klasickým kmínem, prosím) i novým kořením vytvářejí exotické vůně po kuchyni, zejména pokud je před použitím v jídle tepelně zpracujete např. pražením či opékáním v horkém oleji.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!