Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g různého masa
200 g klobásy
1 l vývaru
1 l syrovátky (nebo kysanou smetanu)
4 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
5 cm křenu vcelku
2 PL čerstvě strouhaného křenu
6 vajec natvrdo vařených
1 dl smetany
1 PL mouky

Postup přípravy receptu

  1. Je to velikonoční polévka takříkajíc z jednoho hrnce. Vývar (původně ze šunky, když se ještě v domácnostech vařila) nakrmíme různorodými kousky mas, klobás.

  2. Doplníme pokrájenými brambory, kouskem křenu, a cibulí. Vaříme, do změknutí brambor, zalijeme źurem a zahustíme smetanovou záklechtkou.

  3. Povaříme ještě cca 15 minut, odstavíme z ohně.

  4. Se slzami v očích odevzdáme postrouhaný křen polévce, stejně naložíme s utřeným česnekem.

  5. Do hotové polévky pokrájíme natvrdo vařená vejce. Posypeme posekaným medvědím česnekem, špetkou majránky a rozmarýnu. Podáváme horké i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!