Selský chléb s ječmenem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

320 g chlebové pšeničné mouky
120 g celozrnné ječné mouky
300 ml vody
1 lžíce oleje
1 lžíce sušeného mléka (rostlinné)
2 lžičky třtinového cukru (very dark)
2 lžičky soli
10 g sušeného droždí
2 lžíce dýňových semínek

Postup přípravy receptu

  1. Jelikož jsem slabá na ruce, tak jsem opět na těsto použila věrnou přítelkyni pekárnu. Do nádoby nalijeme vodu a olej. Pokud je to potřeba, změníme pořadí tekutin a suchých přísad dle návodu pekárny. Na vodu nasypeme oba druhy mouky a mléko tak, abychom hladinu vody zcela zakryli. Do různých rohů nádoby dáme sůl a cukr. Uprostřed mouky uděláme důlek a nasypeme do něj droždí. Nastavíme program na samotnou přípravu těsta.

  2. Dýňová semínka přidáme do těsta po zvukovém znamení nebo 5 min před koncem hnětení.

  3. Po vykynutí těsto přendáme do rozpálené skleněné nádoby, kterou jsme si nechali nahřát spolu s víkem v troubě na 250°C.

  4. Přiklopíme a pečeme 20 min, poté teplotu snížíme na 220°C a dopečeme 20-25 min odkryté, až je chléb zlatavý a při poklepu zní dutě. Dáme ho vychladnout na mřížku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!