Štola nejen vánoční

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 máslo
1 lžička citrónové kůry
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
2 kostky droždí
3 dcl mléka
10 dkg cukru
3 lžíce smetany (vlažné)
15 dkg rozinek (namočených v rumu)
15 dkg kandovaného ovoce
15 dkg vlašských ořechů (sekaných)
máslo (na potírání)
moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, citrónovou kůřu, muškátový oříšek,skořici, sekané ořechy, nakrájené kandované ovoce a rozinky.

  2. Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který nalijeme do mísy s moukou a ostatními přísadami, přidáme smetanu a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

  3. Vytvarujeme štolu - pomyslně rozdělíme podélně na třetiny.

  4. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu.

  5. Potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby. Délka pečení závisí na velikosti štoly...z 1 kg mouky dělám většinou 2 štoly.

  6. Během pečení potíráme štolu rozpuštěným máslem. Upečenou štolu poznáme tak, že do ní píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí - štola je hotová.

  7. Ještě horkou upečenou štolu pomažeme pořádně máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!