Štědrovečerní večeře bez lepku, mléka (a vajec)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Na bramborový salát:
brambory (nejlépe typ A“ – salátové)
červená cibule
sterilované okurky
sterilovaný hrášek
sterilovaná kukuřice
červená paprika čerstvá nebo sterilovaná
celer čerstvý nebo sterilovaný
mrkev
jablko
vejce
sojová majonéza (sojanéza)
hořčice
sůl
pepř
cukr
petrželka
Na rybu:
filety z kapra nebo jiné ryby
sůl
2 lžičky Solamylu
špetka kurkumy
hraška na obalování
kukuřičná strouhanka
olej

Postup přípravy receptu

  1. Bramborový salát: Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  2. Okurky slijeme (lák si schováme) a nahrubo nastrouháme.

  3. Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v láku z okurek.

  4. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme.

  5. Vše dáme do velké mísy a zalijeme dresinkem pripraveným ze sojové majonézy, hořčice, trochy láku z okurek, soli, cukru a pepře.

  6. Důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí a necháme alespoň jeden den rozležet v chladu. Před podáváním zdobíme petrželkou a proužky papriky.

  7. Kdo není alergický na vejce, může je přidat jak do salátu (uvařená natvrdo), tak na ozdobu nahoru na salát.

  8. Ryba: Filety z kapra stáhneme z kůže, očistíme, osolíme a necháme chvilku odstát.

  9. Jako první obalovací vrstvu můžeme použít buď těstíčko ze solamylu, kurkumy a několika lžic vody, nebo obalovací hrašku.

  10. Kukuřičnou strouhanku podrtíme válečkem, sama o sobě je dost hrubá a špatně se v ní obaluje. Rybí filety obalíme nejprve v těstíčku/hrašce a následně v kukuřičné strouhance.

  11. Vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.

  12. Jako méně dietní variantu můžeme i klasicky smažit na oleji.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!