Štědrovečerní vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

600 g hladké mouky
140 g cukru
250 ml mléka
30 g droždí
2 vejce (jedno na potření)
2 lžíce rumu
hrst rozinek namočených v rumu
1 lžička soli
120 g másla
sekané vlašské ořechy
špetka muškátového ořechu
1 lžičku citronové kúry

Postup přípravy receptu

  1. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Kvásek zapracujeme do mouky s 1 vejcem, vlažným mlékem, rozpuštěným máslem, troškou rumu a zbytkem cukru. Přidáme citronovou kúru, špetku muškátového ořechu, sůl a nakonec rozinky.

  2. Vypracujeme pružné těsto, které necháme kynout na teplém místě cca hodinku. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky a zapleteme patra vánočky.

  3. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme ořechy. Pečeme na 150-160°C cca 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!