Štědrovečerní a Velikonoční tabule rok 2019,2020

Recepty, Zdobení

Suroviny

Štědrovečerní tabule - prostřený stůl s jídlem, zákusky, připravený na štědrovečerní večeři. Každý ať pečlivě vybírá fotky, aby tam bylo vše ze štědrovečerních tradic, které se týkají stolování a jídla, bez osob, s detaily tradičních zvyků! Třeba i to, kde se tato tradice dodržovala a dodržuje, dejte to do popisu fotky. Jak budou fotky přibývat, vždycky se dá na titulku ta, která nejvíc zaujme obecenstvo! Můžete i palcovat příspěvky a ptát se, stejně jako pod receptem.

Postup přípravy receptu

  1. Štědrovečerní tabule, aby každý mohl přidat fotku toho svého prostřeného stolu doma, vysvětlit jaké pokrmy se budou podávat, jaké jsou u nich tradice, co se týče zákusků, pečiva, oplatek a štědrovečerního rituálu. Jaké pokrmy jsou třeba folklorní tradicí a nesmí chybět na stole! Docela se zapomíná na skvělé věci z minula, které možná pocházejí ještě z pohanských dob, kdy se slavil slunovrat. Např. pečení vánočního pečiva, rozvěšovalo se po hospodářství, aby chránilo proti zlým duchům v domě. Požádám i o skromné štědrovečerní tabule a taky o velké neskromné! Druhý recept by byl s názvem: Tabule na Boží hod, další: Prostřený stůl pro návštěvu rodiny a přátel a poslední by byl: Silvestrovský stůl s občerstvením. Mladé kuchařky, které dnes dorůstají, budou vidět a přečtou si ještě náš tradiční Štědrý večer i za sto let, nebo se mi zdá, že pomalu budou chodit na Štědrý večer do Mekáče! Chci poprosit obecenstvo, abyste byli struční a nevěnovali tomu příliš času, ale abyste poslali fotografii se stručným komentářem ke své fotce. Prosím, ne stromečky, ale jídlo, ubrusy, příbory, skleničky, zvyky a kam dáváte třeba šupinku z kapra pod ubrus - ofotit. Pokud máte nějakou další takovou tradici, taky ofotit, kam to dáte a komentář. Stejné bych chtěla udělat na Velikonoce, ať příští generace vidí, jak se žilo teď ! Zbývá pár dní do Vánoc a chci, abychom společně takový kulturní odkaz vytvořili pro příští generaci! Tedy, jestli mohu poprosit a zúčastníte se. Děkuji za přečtení a doufám, že společně uděláme zápis do historie naší doby v gastronomii, stolování a tradici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!