Staročeské vdolky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška
1 vejce
42 g droždí (= 1 kostka)
250 ml mléka
125 g cukru
30 g másla
špetka soli
citronová kůra
K podávání:
Povidla - nejlépe domácí,
tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický.
Jablka s karamelem:
jablka
citronová šťáva
čerstvá meduňka
cukr krupice
rum nebo mandlový likér
trošku vody
Zakysaná smetana
meduňka

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku).

  2. Necháme v teple vykynout, lžící ukrajujeme kousky těsta, v rukou zakulatíme na bochánek a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme, až opět vykynou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do světle červena.

  3. Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.

  4. Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.

  5. Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel.

  6. Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku.

  7. Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!