Staročeské řepánky (postup pro domácí pekárnu i ruční zadělání těsta)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
200 ml vlažného mléka
180 g rozpuštěného tuku (90 g másla, 90 g sádla)
100 g krupicového cukru
21 g čerstvého droždí
1 celé vejce
1 lžička soli
kůra z půlky citronu
Nádivka:
500 ml mléka
250 g cukrovky
250 g umletého máku
3 lžíce krupicového cukru
1 lžička skořice
1 lžička citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
máslo
rum

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby nalijte mléko a tuk. Přidejte vejce, hladkou mouku a kůru z citronu. Do jednoho rohu nádoby nasypte sůl, do důlku rozdrobte droždí a zasypte ho krupicovým cukrem. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat.

  2. Než těsto vykyne, připravte nádivku. Nejprve řepu oloupejte a očistěte. Poté ji překrojte a nastrouhejte najemno. Dále umelte mák. Do mléka dejte mák, skořici, citronovou kůru, cukrovku a vše za stálého míchání svařte dohusta. Bude to trvat asi 10 minut. Nádivku odstavte a dejte do ní šťávu z citronu a cukr. Vše promíchejte a nádivku nechte vychladnout.

  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, pomoučněte a krátce propracujte. Poté těsto rozdělte na 20 stejně velkých kusů. Každý by měl mít asi 50 g. V ruce vytvořte malé bochánky.

  4. Velký plech hojně vymažte rozpuštěným tukem. Já jsem použila máslo a opravdu jsem s ním nešetřila.

  5. Z každého bochánku vytvořte placku, na ni dejte lžíci vychladlé nádivky, zabalte a spoje pevně zmáčkněte. Řepánky vyskládejte na plech spojem dolů a asi s 2 cm odstupem. Pokud byste je dávali příliš blízko k sobě, těsto při pečení bude kynout do výšky, což v tomto případě není žádoucí.

  6. Řepánky na plechu nechte ještě 10 minut kynout. Poté je vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte je dozlatova, asi 25 minut.

  7. Upečené řepánky potřete zbylým rozpuštěným máslem, do kterého přidejte lžíci rumu.

  8. Kdo by chtěl, může řepánky poprášit moučkovým cukrem.

  9. Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto. Těsto musí být hladké, měkké, lesklé, nelepivé. Pokud by bylo těsto tuhé, přidejte trochu mléka. Pracujte, dokud se v těstě netvoří velké bublinky a dokud se čistě neodlupuje od stěn mísy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!