Berounské koláče - staročeské
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 80-100 g cukru (dala jsem 100 g a na nás je to moc)
- 125-130 g změklého másla
- 250 ml mléka
- 2-3 žloutky
- 20-25 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- sádlo a 1 rozkvedlané vejce na potírání
- 1 zbylý bílek na potření makové náplně
- Maková náplň:
- 0,5 hrnku mletého máku
- 0,5 hrnku mléka
- skořice
- med
- Povidlová náplň:
- hustá povidla
- rum
- strouhaný perník
- drobenka:
- 20 g másla
- 20 g cukru
- 30 g polohrubé mouky
Postup Berounské koláče - staročeské
Postup přípravy receptu
-
S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.
Mák a mléko vaříme asi 10-15 minut na mírném plameni, aby kaše zhoustla. Pokud má tendenci se připalovat, přikápneme trošku mléka. Pak osladíme medem a ochutíme mletou skořicí.
Povidla rozmícháme s trochou rumu a podle potřeby zahustíme jemně strouhaným perníkem. Máme jistotu, že z koláčů nevytečou.
Z měkkého másla, cukru a mouky připravíme drobenku.
Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky asi 20 (30) g (dělala jsem kousky 40 g a koláče jsou moc veliké). Zakulatíme do kuličky a opět necháme chvíli kynout. Pak z každé kuličky prsty vytvoříme plochý koláček, střed namažeme mákem (nedávejte ho mnoho, aby pak nevypadával - skutečně jen potřít), mák potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody - to aby náplň lépe držela (moje vychytávka). Okraje pomažeme rozehřátým sádlem a opatrně překlopíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení mákem dolů (!). Já jsem ještě mák zdobila plátky mandlí, ale moc efekt to nemělo. Necháme koláčky kynout, pak opět vytvoříme prsty důlek a vyplníme povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem.
Po dokynutí pečeme v mírnější troubě 160-170°C.