Srnčí kýta na styl svíčkové s brusinkami

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg srnčí kýty
3 mrkve
3 petrželové natě
1 celer
4 kuličky jalovce
2 bobkové listy
6 hřebíčků
4 kuličky nového koření
1/4 l hovězího vývaru
2 velké lžíce brusinek
1 stroužek česneku
1 cibule
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí odblaníme, osolíme, opepříme, přelijeme ze všech stran olejem a necháme odležet 2 hodiny (u kýty to stačí). Mrkev, petržel a celer očistíme a nastrouháme. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.

  2. Vložíme do hrnce zeleninu s rozetřeným česnekem a pomalu vaříme společně se čtvrt litrem vývaru. Osolíme. Do gázy zabalíme nové koření, hřebíček, jalovec a bobkové listy. Svážeme nití do uzlíčku a vložíme do hrnce se zeleninou.

  3. Odležené maso orestujeme ze všech stran vcelku na pánvi do hněda. Poté vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou a na 175 stupňů necháme 15 minut dopéct.

  4. Po vyjmutí z trouby maso z pekáče vyděláme a do zbylého výpeku přidáme rozvařenou zeleninu a brusinky a chvíli ještě povaříme. Pokud chceme omáčku jemnější (je to lepší) ručním mixérem pomeleme. Maso nakrájíme (nevadí, když bude vevnitř růžové, právě naopak, bude tak šťavnaté). Podáváme s bramborovým, špekovým knedlíkem nebo s bramborovými noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!