Pečený srnčí hřbet

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg srnčího hřbetu
panenský olivový olej podle potřeby
6 lžic citronové šťávy
6 jalovčinek
2 hřebíčky
2 lžíce sekané petrželky
sůl a pepř
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
po 1/4 l červeného vína a zvěřinového vývaru
šalotka
mrkev
100 ml zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme nádobu - např. plastovou krabičku s víkem - jen nepatrně větší, než je maso. V hmoždíři rozdrtíme jalovčinky a hřebíček, dáme spolu s citronovou šťávou do oleje a našleháme. Srnčí hřbet odblaníme, naložíme do olejové marinády. Necháme marinovat a křehnout nejméně 12 hodin i déle (klidně i dva dny). Abychom nemuseli použít velké množství oleje, otáčíme maso několikrát během marinování.

  2. Z kostí a ořezu uvaříme zvěřinový vývar. Naložené maso pak z nádobky vyjmeme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Opečeme ho v pekáči na oleji s máslem, vložíme do trouby, podléváme vínem a pečeme zakryté (poklice, alobal) do změknutí masa. Doba pečení je různá, podle stáří zvěře. Během pečení častěji přeléváme výpekem a maso i otáčíme.

  3. Mezitím v kastrolu na plotně na trošce oleje osmahneme šalotku, na ní podusíme mrkev, podléváme vývarem a dusíme cca 20 minut. Rozmixujeme a pro hladkou omáčku ještě propasírujeme mrkev do vypečené šťávy, vmícháme smetanu a dochutíme. Maso vykostíme a naporcujeme. Podáváme s knedlíkem, nebo třeba s moučnými či krupicovými, nebo odpalovanými noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!