Gyros z Řecka a tzatziky (čte se jiros)

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg veproveho masa - bucek, plecko, krkovcka, zadni (bud jednotlive, ale nej je, kdyz se dava mix masa)
Marináda:
160 ml oleje
1 PL soli
1 PL cukru
1 PL oregana
1 PL sumach (muze se nahradit 2 PL bileho octa nebo citronem)
2 PL cevene sladke papriky
1 KL cerneho pepre
po 1 lzicce suseneho cesneku a cibule (nebo cerstvé)
........ samozrejme si pridate mnozstvi jake chcete vy.....
Tzatziky:
300 g reckeho jogurtu
1-2 PL olivoveho oleje
cesnek (kolik chcete)
1/2 na hrubo nakrajene salatove okurky
sul
Obloha:
tzatziky nebo jen jogurt
na kolecka nakrajena cibule
na platky rajce
smazene brambory
Na posyp:
oregano - pepr - sul
Pita neb recky chleb pro gyros:
400 ml vlazne vody
25 g cestveho drozdi
2 lzicky cukru
650 g hladke mouky
1 lzicka soli

Postup přípravy receptu

  1. Vykostene naklepane maso pokrajene asi na 1/2 cm platky dame do marinady, nejmene na 2 h. Maso takto pripravene - bud napichame na tyc a pomalu otacime a peceme na rozni, - nebo nakladame na sebe a zabalime do peciciho papiru a alobalu, peceme v troube asi 1 1/2 hod., po hodine rozbalime a nechame dopect asi pul hodiny, - nebo nakrajime na 2 cm silne platky a osmazime na teflonove panvi.

  2. Tzatziki... smichame vse dohromady.

  3. Protoze nemam na pitu zadne foto (neni tezka, ale zdlouhava pri popisovani), ukladam zde v poznamce web stranku, abyste vědeli, jak ji pripravit.... doufam ze je to povolene....hotovou pitu muzete dat do mrazaku a pak jen ohrat na panvi, v troube nebo na rozni.

  4. Gyros poskladame takto: pita, na ni se davaji tzatziky, pak maso, na to cibule, rajce, brambory, posype oreganem, soli, peprem a staci....


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!