Srnčí guláš ze Žitného ostrova

Recepty, Jiné maso

Suroviny

Všechny suroviny je potřeba navážit přesně!
900 g srnčího předního masa bez kosti
75 g sádla
160 g očištěné nakrájené cibule
15 g mleté kvalitní papriky
1 feferonka - dle chuti
1 menší zelená paprika slovenského typu, celá i se stopkou
500 ml vody
80 g domácího rajčatového protlaku
mletý černý pepř (půlka balení-7 g)
majoránka (půlka balení-7 g)
8 statečných stroužků česneku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky vážící asi 25 g. Na sádle opražíme nadrobno nakrájené cibule dozlatova, přidáme červenou papriku, dobře rozmícháme, zastříkneme trochou vody, přidáme protlak a chvilku, asi 3 minuty, vaříme.

  2. Přidáme maso, promícháme, mírně osolíme a když je maso obalené směsí, přidáme vodu nebo srnčí vývar, jen tolik, aby bylo maso ponořené. Vaříme hodinu a půl skoro doměkka a před dokončením přidáme protlačený česnek, černý pepř, feferonku a celou papriku. Vaříme asi 20 minut, než paprika změkne. Hlídáme, aby se maso nezačalo rozpadávat. Nakonec přidáme majoránku a dosolíme dle své chuti. Vypneme a 5-6 hodin čekáme, až se to proleží. Čerstvý je také jedlý, ale koření vejde do masa, až po 5-6 hodinách.

  3. Dobře prohřejeme a podáváme s čerstvým chlebem, nebo kynutým knedlíkem. Dozdobíme natí z čerstvé cibulky nakrájené velice najemno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!