Sojový salát se sýrem a zeleninou

Recepty, Saláty

Suroviny

100 g sójových kostek, nudliček či plátků
vývar nebo voda s kořením dle chuti
1 cibule - větší
120 g tvrdého sýru, např. Gouda, Eidam...
cca 200 g nakládaných okurek
cca 80 g naložených paprik nebo kozích rohů
lák z okurek nebo paprik
sůl
pepř mletý
1 lžíce oleje
Dále dle chuti:
sojanéza nebo majonéza
hořčice plnotučná
rajčata
červená paprika
žampiony

Postup přípravy receptu

  1. Sojové maso uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme, necháme zchladnout a následně z něj pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vymačkané maso pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy.

  2. K pokrájenému sojovému masu přidáme na drobno pokrájený tvrdý sýr, okurky, papriky a cibuli. Vše zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dle chuti můžeme, pokud jsme nepoužili například pikantní kozí rohy, přidat i trochu chilli nebo pokrájenou feferonku.

  3. Salát dochutíme lákem z okurek nebo paprik (vše dle vlastní chuti), promícháme a dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny nebo přes noc.

  4. Kdo chce a kdo má rád majonézové saláty, může do salátu vmíchat dle chuti majonézu nebo sojanézu, kterou můžeme dochutit hořčicí.

  5. Salát můžeme připravit i s čerstvou zeleninou, kterou nastavíme část okurek a paprik. Dobrá jsou drobně krájená rajčata a papriky, kdy rajčata dáme do salátu až téměř před podáváním. Kdo rád žampiony, může použít jak čerstvé, tak i sterilované.

  6. Podáváme samostatně, s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!