Vanilkový dort s čokoládovým krémem potažený marcipánem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Dort:
175 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio, AlsanBio)
1 hrnek bílého cukru
1,5 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
4 lžíce banánového likéru (např. Cointreau) nebo 4 lžíce mandlového mléka nebo sójového mléka
2 lžičky vanilkového extraktu nebo kvalitního mandlového extraktu
1/4 hrnku sójové mouky
2,75 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku bílého jogurtu nebo rostlinného jogurtu (domácí či např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
Krém:
1,5 baleni ExtraFirm Silken Tofu
300 g hořké čokolády
javorový sirup dle chuti
lžíce citrónové šťávy
4 lžíce sójového mléka nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžička instantní kávy
likér Coitreau
jahodová marmeláda (např. pomerančová, rybízová, malinová, borůvková)

Postup přípravy receptu

  1. Formu na dort vymažte tukem a vysypte moukou nebo jí vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C.

  2. Rostlinné máslo nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, potom ho asi 3 minuty šlehejte s cukrem, práškem do pečiva a solí, dokud nemáte konzistentní, jemně nadýchanou směs.

  3. Poté přidejte všechny ostatní ingredience na dort, mouku a jogurt střídavě přidávejte jako poslední a šlehejte šlehačem ještě asi 3 minuty.

  4. Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté.

  5. Vlijte do formy a pečte asi 45 minut, záleží však na tom, jak vysoká a široká je vaše forma (čím nižší a širší, tím kratší doba pečení).

  6. Po upečení nechte dort ještě asi 5 minut ve formě, poté vyklopte na pečící rošt a nechte plně vychladnout.

  7. Na krém rozpusťte čokoládu (ve vodní lázni či v mikrovlnce), v mixéru dohladka rozmixujte silken tofu s citrónovou šťávou, poté přidejte čokoládu.

  8. Mléko zahřejte a rozpusťte v něm instantní kávu.

  9. Vlijte do mixéru, přidejte dle chuti javorového sirupu a likéru, mixujte, ochutnávejte a dochucujte.

  10. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Po vychladnutí dort rozřežte na tři části, promazávejte marmeládou a krémem, můžete prokládat ovocem (čerstvým či např. nakrájenými broskvemi z konzervy).

  11. Krém rozetřete také zvnějšku dortu a nechte opět dobře ztuhnout v lednici.

  12. Pod marcipán či potahovací cukrovou hmotu se nejlépe hodí čistě máslový krém s cukrem, krémy založené na vodě by hmotu mohli rozpustit. Pokud tedy neplánujete dort konzumovat ihned, potřete ho zvnějšku před potažením spíše tenkou vrstvou krému z rostlinného másla vyšlehaného s moučkovým cukrem.

  13. Marcipán či potahovací hmotu propracujte na hladké čisté ploše, podsypte práškovým cukrem či kukuřičným škrobem a vyválejte na tenkou, širokou placku. Ujistěte se, že je dost velká, aby pokryla i strany dortu, poté jí namotejte na váleček a přeneste na dort.

  14. Pomalu uhlazujte strany dortu a jednotlivé záhyby marcipánu.

  15. Přebývající marcipán kolem dortu odřízněte či podhrňte pod dort, dozdobte marcipánovými ozdobami a můžete podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!