Skandinávský pekáček s mletým masem a pečenými brambory

Recepty, Mleté maso

Suroviny

300 g mletého hovězího masa
500 g brambor
1 červená cibule
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého kmínu
300 ml vývaru
olej
sůl
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kousky a už neproplachujeme, pouze lehce osušíme.

  2. V pánvi rozpálíme olej, vhodíme brambory a opékáme je ze všech stran dozlatova. (mám vyzkoušené, že pro tento způsob přípravy je žádoucí brambory nezbavovat škrobu - budou za 12-13 minut měkké a dozlava upečené - viz foto). Na posledních pět minut můžeme přikrýt pokličkou, rychleji změknou. Vyjmeme je děrovanou sběračkou a odložíme na papírovou utěrku. Brambory osolíme teprve v procesu chladnutí.

  3. Z pánve odstraníme přebytečný olej a osmažíme červenou cibuli, nakrájenou na proužky. Přidáme koření, necháme pouze rozvonět, aby se nepřipálilo, a vložíme maso. Opékáme dohněda a oddělujeme kousky od sebe.

  4. Zalijeme vývarem, ztlumíme teplotu a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá. Na závěr dosolíme, dochutíme, přidáme opečené brambory a společně prohřejeme. Můžeme přidat nasekaný čerstvý kopr. Podáváme se lžící zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!