Selský zapečený květákový mozeček (z remosky)

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

700 - 800 g květáku - rozebraný na růžičky bez košťálu
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g uzené slaniny
1 lžíce sádla (nebo oleje)
70 g cibule
3 vejce
zhruba 2 vrchovaté lžíce strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Očistěný, rozebraný květák vhodíme do vařící osolené vody a chvíli povaříme, ne moc do měkka. Květák vyjmeme a necháme trochu zchladnout.

  2. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme ji, přidáme zhruba lžíci sádla nebo oleje a drobně nakrájenou cibulku, kterou orestujeme pouze do sklovita. Odstavíme.

  3. Květák buď na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme nebo nožem nadrobno nasekáme. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, slaninu s cibulkou, celá vejce, strouhanku a vše smícháme.

  4. Pečící mísu remosky vyložíme papírem na pečení a rozložíme květákovou směs. Nádobu přiklopíme vrchním dílem, zapneme a pečeme zhruba 30 - 40 minut. Čas je pouze orientační. Remosku mám menší, s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.

  5. Podáváme s vařeným bramborem a kompotem nebo mrkvovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!